thumbnail_DWOW-468x60pixels

10e AZ Seminar ging over “Wat is talent!”

Het AZ voetbalschool Seminar wordt jaarlijks gehouden en dit jaar was het zelfs een lustrum. Bij de 10e bijeenkomst was DWOW vertegenwoordigd door Arie Blokker, Martien Rijk en Ton Korevaar.

Centraal tijdens deze seminar waren de verschillende invalshoeken om te bepalen: “Wat is een echt talent?”.

Zo’n 450 trainers, leiders en bestuursleden van bij de AZ Voetbalschool aangesloten verenigingen kwamen voor het AZ Seminar samen in de Georg Kessler Lounge.

Talent?
De avond werd afgetrapt door Marijn Beuker. AZ’s Hoofd Prestatie & Ontwikkeling. Hij ging wat dieper in of we in Nederland – met zaken als het geboortemaand effect en biologische leeftijd in het achterhoofd – wel de ‘juiste’ jeugdspelers selecteren. Beuker: “We scouten te veel op prestaties “in het nu” in plaats van op “potentie voor de toekomst.”

Meetbaar voetbalbrein
Beuker sloot de introductie af door de drie bouwstenen van talent op een rijtje te zetten: fysiek, motivatie en cognitie.

Op dat laatste onderdeel ging Eric Castien, oprichter van het neurowetenschappelijk bedrijf BrainsFirst, dat met AZ samenwerkt en onderzoek doet naar het herkennen van talent op basis van het testen van het voetbalbrein en het meetbaar maken van spelintelligentie, wat dieper in op hun werkwijze.

Door de verschillende testen, o.a. voor het herkennen van situaties en het meten van reactietijden brengt men het voetbalbrein in kaart. De hoeveelheid data dat inmiddels gedurende een aantal jaren is verzameld van AZ spelers wordt onderling vergeleken en zo in kaart gebracht. De uitslagen zijn heel herkenbaar volgens Eric Castien.


Panel

Na de koffie werd een panel met vier sportprominenten geïnterviewd door Marijn Beuker. Tweevoudig wereldkampioen kickboksen L’houcine ‘Aussie’ Ouzgni, Calvin Stengs (speler 1e elftal AZ), Carlos Aalbers (AZ’s hoofdscout) en Merijn Zeeman (Sportief Directeur wielerploeg Jumbo), vertelde hoe de weg om bij de top te horen bij hun of bij de talenten die ze hadden meegemaakt was verlopen. Zeeman benadrukte dat er geen heilige graal van talentherkenning is, maar het kwartet kwam wel tot de conclusie dat één eigenschap altijd aanwezig moet zijn om de top te halen: de absolute bereidheid daar alles voor opzij te zetten.

Hulp
Het panel duurde ongeveer een uur, waarna het laatste woord aan AZ’s Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg was. Hij vertelde onder meer waar je als amateurclub op moet letten bij het selecteren van de jongste jeugd en waar je tot een bepaalde leeftijd juist niet te veel focus op moet leggen.

Geïnteresseerd om het AZ Voetbalschool Seminar 2019 volledig terug te kijken kan via de onderstaande link. Zo komt je op het YouTube-kanaal van AZ. Spoel de video door naar de tijd 1:44:15 voor de start van het symposium. Jammer is, dat in het eerste deel de spraak wat gestoord wordt weergegeven.

 

(het bovenstaande verslag is samengesteld uit informatie van de AZ site en eigen constatering)