Interessante discussie met vertegenwoordigers KNVB uit Zeist

Op 14 februari was er bij v.v. Schagen een bijeenkomst georganiseerd door de KNVB die ging over het ‘Voetbalaanbod B-categorie’. Een kort verslag met wat punten die werden besproken.

Tijdens deze bijeenkomst viel de opkomst van verenigingen behoorlijk tegen.

De B categorie is de categorie waarin alle jeugdspelers en speelsters van DWOW hun competitiewedstrijden spelen. Verder ook de competities van alle senioren teams met uitzonderingen van de twee 1e teams van Dames en Heren die onder de A categorie vallen.

Waar ging het over? Hieronder wat punten die bij ons ook spelen.

Reisafstanden in de beker en de competitie lijken steeds groter te worden. Ouders en begeleiding doe je geen plezier om voor een wedstrijd naar Amsterdam te rijden. Ik was niet de enige, want meer verenigingen uit de Noordkop hadden daar hun problemen mee.

Over de planning van wedstrijden en sterkte van de competities werd het volgende met elkaar besproken. De indeling in de  poules is een lastige klus voor de KNVB en voor de verenigingen. Wij bij DWOW proberen ongeveer aan te houden hoe het in seizoen daarvoor is verlopen. Onze teams wijzigen niet met hele grote mate van samenstelling. Heb je een tweede team in een bepaalde leeftijdsgroep dat wordt daar meestal voor gekozen om ze op het laagste niveau te laten spelen. Jammer is, dat er toch tegen 1e teams van nog kleinere verenigingen als DWOW gespeeld moet worden met gevolg potjes met grote verliezen.

Mogelijke optie om te komen tot gelijkwaardige indelingen: een eerste indeling tot de herfstvakantie met een beker vervolg voor de bovenste geëindigde. Daarna afhankelijk van de eind rangschikking opnieuw indelen voor een hele competitie.

In West 2 is dat uitgeprobeerd en men was tevreden over het resultaat.

Ook was de voorkeur voor kleinere poules met uit en thuis wedstrijden, dus niet zoals het nu bij de jeugd gaat een poule van ongeveer 10-12 teams in de najaarreeks en nu ook in de voorjaarsreeks. Nu is het dat je tegen de helft een thuiswedstrijd en tegen de andere een uitwedstrijd speelt. Deze indeling veroorzaakt bij terugtrekking uit de poule een gat met gevolg een niet altijd eerlijke verdeling van uit en thuiswedstrijden.

Winterzaaltoernooi dat stopt begin februari maar twee weken eerder was er al een competitieprogramma.

Een ander voorbeeld: in onze vakantie (Noord) zijn er wedstrijden ingepland (16 en 23 febr.). De team waren incompleet maar op het 3e weekend – 2 maart –  is er geen programma terwijl dan de kinderen al een week op school! KNVB zijn.

Begreep dat de competitie planning tegenwoordig samen met die van West 2 wordt gedaan. Die hebben een andere vakantieperiode namelijk die van regio Midden.

Aantal wedstrijden 24 of minder. Vooral voor senioren een mogelijk discussie punt. De meeste dachten dat voor hun lagere senioren een competitie met 20 wedstrijden genoeg was.

Aanpassen tijd van wedstrijden van senioren, kortere speeltijd? Ik had daar geen mening over.

Bij het makkelijk afzeggen van wedstrijden/ terugtrekken competitie werd geopperd of er op andere speeldagen dan zaterdag en zondag gespeeld kan worden. Verenigingen en de KNVB vinden het geen probleem mits er contact is geweest en beiden akkoord gaan. Makkelijk is om dit via de voetbal.nl app voor wat betreft datum/tijd dan te wijzigen (wedstrijdsecretaris). Wel even de kantine bezetting regelen, dat is natuurlijk ook niet zo vanzelfsprekend.

Seniorenteams hebben vaak 18-20 spelers maar hebben vaak nog niet genoeg! Er wordt niet gespeeld maar een akkoordje over uitslag gemaakt. Ja dat hoor ik ook wel eens!

Terugloop voetballende leden!

Het is vooral bij oudere jeugdteams herkenbaar (onder 18 en 19). Druk, druk, je hoort niet anders. Keuze individueel sporten, ja herkenbaar. De tijdsinvulling en een veranderde maatschappij lijkt de oorzaak. Mogelijk: laat de oudere jeugd eens zelf beslissen wat ze willen. Vaak wordt er voor hun bepaald. Is een jeugdraad een optie?

Andere wedstrijdvormen in de regio? B.v. 8:8? Competitie met 21 jarige?

Other Articles

Clubnieuws
Team van het jaar standen
Clubnieuws