Voetbalseizoen 2017-2018 wordt tot nu toe gekenmerkt door natte periode’s en zelfs een korte maar koude winter

Op internet even het weerbeeld van de laatste maanden opgezocht. Het was vooral een nat najaar (sept t/m dec) met gemiddeld 70 mm (!) regen per maand. Ook de start in 2018, met in januari en februari opnieuw veel regen. En als je het niet meer verwacht gevolgd door een zelfs een korte winter.

Een seizoen tot nu toe met veel afgelastingen van wedstrijden en trainingen. De KNVB heeft inmiddels al gewaarschuwd om de A categorie – voor ons alleen het eerste elftal – op Pinksteren en Hemelvaartsdag te laten spelen om de competitie eind mei te kunnen beëindigen voor het restant in juni ‘de na-competitie’.

Spil bij de wedstrijd afgelastingen zijn bij ons de consul en de wedstrijdsecretaris. Voor de redactie van de Nieuwsbrief een mooi moment om ze eens te bezoeken.

Mijn eerst vraag aan onze consul, Hans van den Oord is: hoe lang hij dit al voor DWOW doet!

“Ik denk dat ik vanaf het seizoen 1995-1996 consul ben. In die periode deed je het niet alleen. Dick Schuurhof regelde dat er koffie was en Henk Jacobs was er bij als wedstrijdsecretaris. Met elkaar even een bakkie en dan met z’n drieën over de velden om te keuren. Nu is het stil en zie je niemand, ik ervaar dat als lastiger. Ik ben er vaak op een vroeg tijdstip. Je moet rekening houden met de aanvangstijden van de teams die het eerst moeten spelen. Tegenstanders vertrekken vroeg en willen toch graag weten of het doorgaat.”

“Vooraf kijk ik vaak even op de site van Wieringermeer. Die beginnen vaak eerder. Ook is Buienradar, Weeronline en Weerplaza sites die ik bezoek om een gemiddeld beeld te krijgen wat de voorspellingen zijn voor de rest van de dag. Ze helpen mee om te besluiten. Ik ben ook een voetballiefhebber en weet dat ieder lid hoopt dat er gespeeld kan worden.”

“Door de slechte weersomstandigheden is het regelmatig  voorgekomen dat ik de velden moest afkeuren”. De norm van het afkeuren is de veiligheid voor de spelers, verder wordt overwogen wat de consequenties worden als je b.v. na een regenperiode met slechte 16 meter gebieden het toch door laat gaan. Je kan het veld dan zo toetakelen dat je wekenlang er een nadeel van hebt. Tegenwoordig kunnen we niet meer terugvallen op de Gemeente om de velden te laten opknappen. We hebben de accommodatie in eigen beheer. Zo zijn Gerard Munster en Wim Hopmans behoorlijk actief met rollen en prikken.”

“Als je alleen een beslissing neemt is het best wel lastig bij twijfels. Als het de hele morgen blijft regen is het makkelijk, net zoals bij deze vorstperiode. Maar het gebeurt ook wel eens dat je achteraf denkt: het had misschien toch wel gekund! Vooral als het zonnetje gaat schijnen en er een behoorlijke wind staat.”

“Op zaterdag zet ik het gelijk in de afgelastingen-app (voor leiders en trainers) als er niet gespeeld kan worden. Op zondag hebben Frank en ik contact over het wel of niet doorgaan. Hij regelt verder de zaken die duidelijkheid geeft aan de coaches van de teams en de bezoekende verenigingen.

Other Articles

Clubnieuws
Clubnieuwsnieuwsbrief